Mirko Škiljević

Mirko Škiljević, rođen 1959god. u Beogradu. Romansijer, pripovedač i esejista. Živi i radi u Beogradu. 2011.objavljen roman NAREDNI ĆE BITI BOLJI 2014.objavljen roman MOGU TO I JA! 2017.objavljen roman I PRE I POSLE 2020. objavljen roman BES, LJUBAV I UTEHA

MAKSIM, LJUBAV I LEPOTA

nirkoskiljevic | 12 Novembar, 2021 19:47

Može li se voleti ono što nije lepo? Pitao se Maksim. Za objekat posmatranja uzeo je novac. I to nije bio slučajan odabir. Tištila ga je dilema: pristati na rad onoga što se ne voli ili nestanak. Barem za sada nije pristao i, začudo, nije nestao. 

Novac nije lep. I prljav je. Prolazi kroz mnogo ruku i svako na njemu ostavlja svoju nečistoću. Ali, neophodan je. Razumljivo. Njime se kupuje ono šta se nalazi na tržištu a prodaje se sve, počev od iluzija pa do savesti. U pitanju je jedino cena. Nizale su se misli dok je na svom putu u nepoznato prolazio ulicom crvenih fenjera. Ženska lepota je kiptela. Bilo je na svakom ćošku ali ne i za njega. On neće uživati u njoj. Njegovi džepovi su prazni. Upotpunjena ličnim iskustvom, odveć poznata fraza: lepota je u oku posmatrača, dobila je oblik primeren okolnostima. Kada ne može da se doživi i ostalim čulima, lepota ostaje u oku posmatrača.

Kako njen smisao ne bi zalutao u beskrajnim lavirntima uma, podsećao se prolazeći istom ulicom. To je duži put ali je prepun lepote a lepota se voli i kad je nedostupna. Ne kaže se uzalud, bez ružnog nema ni lepog. Nije li time i njegova dilema razrešena? Pre ili kasnije moraće da pristine. Ako to nije učinio iz straha od nestanka, učiniće iz ljubavi prema lepom.

A ono pitanje o voljenju onoga što nije lepo ispostavilo se ispraznim. Kao što je nerazdvojiv dan od noći jer su sastavni deo jednog ciklusa tako je nerazdvojivo ružno od lepog. No, to nije uvek očigledno. Lepota provocira prijatna osećenja i svako želi tako da se oseća pa ono što nije lepo, u najmanju ruku, zanemareuje. Dame iz ulice crvenih fenjera zasenjuju lepotom svog tela ali to što tu lepotu daju za novac, barem u etičkom smislu, nije lepo. Naravno, one koji su spremni da užitak plaćene ljubavi iskuse ili ga redovno upražnjavaju, to ni najmanje ne dotiče. Takvi misle samo na sopstveno zadovoljstvo i sve što im stoji na putu odbacuju. Perspektiva praznih džepova može da bude i otrežnjujuća.

maksim 

Komentari

Re: MAKSIM, LJUBAV I LEPOTA

lastavica | 13/11/2021, 06:44

Voli se samo lepo... bar na neki način lepo...

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb